Et par af billederne er uden nogle af deltagernes hoveder. Det skyldes lov om persondata.
(Lørdag den 28. september 2024) Den ændrede risikosituation med bl.a. udsigt til flere store og voldsomme naturhændelser, er den direkte baggrund for, at beredskabet i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner skal opgraderes med virkning fra årsskiftet.
De tre kommuner har sat penge af til en styrkelse af Sydvestjysk Brandvæsen med hovedsæde i Esbjerg samt stationer i Ribe, Bramming og i Varde og Fanø Kommuner.
Lørdag holdt Sydvestjysk Brandvæsen åbent hus i Esbjerg for at tiltrække flere til kommende stillinger som fuldtidsansatte brandmænd og holdledere.
Og man kan roligt sige, at optakten til dette hvervemøde i høj grad viste behovet for, at beredskabet opnormeres. En rekordstor regnmængde på 144 mm over Esbjerg medførte masser af oversvømmelser af både huse, lokale veje, landeveje og motorveje, der måtte lukkes i kortere eller længere tid. Det krævede ressourcer hos beredskabet, der måtte indkalde ekstra mandskab for at følge med.
(Artiklen fortsætter under billedet)
– Så man kan roligt sige, at det var på en aktuel og alvorlig baggrund, vi holdt hverevemødet, konstaterede beredskabschef Jens Mølgaard, der også kunne fortælle, at det ikke var blevet til mange timers søvn natten til lørdag.
Beredskabschefen var til gengæld glad for det fremmøde, der var på stationen.
85 havde tilmeldt sig, og de blev i holdt vist rundt af personale fra Sydvestjysk Brandvæsen og Falck, der har et meget tæt samarbejde, og de fik demonstreret det moderne udstyr, der benyttes i arbejdet, og som nu suppleres med nyt.
Sydvestjysk Brandvæsen skal bruge i alt 25 personer, der fordeler sig på fire holdledere og en snes fuldtidsansatte brandmænd/kvinder.
– Og der ligger allerede en god stak ansøgninger, kunne en glad beredskabschef fortælle ved middagstid lørdag. En time før arrangementet officielt var overstået.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Uddannelsen
Uddannelsen til brandmand er tilgængelig for dem, der er ansat i beredskaber. Det vil altså sige, at du skal ansættes af et beredskab, før du kan blive uddannet brandmand.
Uddannelsen til brandmand består af tre dele: Et førstehjælpskursus, en grunduddannelse og en funktionsuddannelse.
Det grundlæggende førstehjælpskursus varer 12 timer.
Dernæst følger grunduddannelsen, som også kaldes ’indsatsuddannelsen’. Den varer 74 timer i alt. Ofte kan du blive uddannet på en af landets brandskoler.
Efter grunduddannelsen følger ’funktionsuddannelsen’, som varer 148 timer.
På uddannelserne lærer du bl.a. brandslukning, røgdykning, eftersøgning og frigørelse fra biler.
Det er også muligt at blive brandmand ved at aftjene sin værnepligt i Beredskabsstyrelsen. Her får man en fuld brandmandsuddannelse, og man kan efterfølgende søge arbejde i Beredskabsstyrelsen eller i et kommunalt beredskab.
For at søge uddannelsen skal du have en ren straffeattest, kunne tale og forstå dansk. Ordblindhed og sproglige udfordringer er ingen hindring. Være fyldt 18 år. Være i fornuftig fysisk form. Ikke have højdeskræk, klaustrofobi, være mørkeræd osv. Ikke lide af fx dårlig ryg, knæ eller hofter. -Være mentalt stærk.
Du kan læse mere om mulighederne her: https://svjb.dk/om-os/job-hos-os/brandmaend-og-holdledere